Skip to content
Menu
Tamme eendenborstfilet met oestersaus

Moeilijkheid

Gemiddeld

Aantal personen

4 personen

Bereidingsduur

90 minuten

Bereidingswijze

Voorbereiden
Snij of schaaf de kool over de lange kant in dunne repen. Pel en snijd de sjalot en knoflook in dunne plakken. Voeg samen met de honing, witte wijnazijn en tijm toe aan de kool. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper. Meng alles door elkaar. Verwarm de olijfolie tot lauwwarm (niet heter dan 50ºC) en schenk over de kool. Laat minstens 15 minuten marineren en daarna op een zeef uitlekken en bewaar in een ovenschaal voor de eindbereiding. Cantharellen en bosui schoonmaken.

Voorbereiden eendenborst
Leg de eendenborsten minstens 15 minuten voor het bakken uit de koelkast. Maak de eendenborsten schoon door de zeentjes weg te snijden. Snijd het vet van de eendenborstfilets tot aan de vleeskant kruislings in. Bestrooi het vlees aan beide zijden met zeezout en zwarte peper. Verhit een antiaanbakpan en leg de eendenborsten met de vetkant naar beneden in de pan. Bak het vel op middelhoog vuur in circa 3-4 minuten krokant, draai de eendenborsten om en bak in 1-2 minuten de vleeskant bruin. Schenk het vet uit de pan. Voeg honing, sojasaus en oestersaus toe. Draai het vuur laag en laat de eendenborsten op de vetkant nog 1 minuut verwarmen. Leg eendenborsten op een bakplaat en laat ze afkoelen. Bewaar de honing-oestersaus in de pan.

Verwarm de oven voor op 85°C. Zet de ovenschaal met witte kool en de bakplaat met de eendenborsten in de oven tot het in circa 7 minuten warm is. Verwarm intussen een scheut olie in een koekenpan en bak de cantharellen 2-3 minuten op middelhoog vuur. Verhit een grillpan en gril de bosui circa 2-3 minuten tot ze goudbruin gestreept zijn.

Bron. 24kitchen.nl

Presentatie

Schep de witte kool in het midden van borden. Snijd de eendenborst in dunne plakken en leg over de kool. Verdeel er de cantharellen en bosui over. Verwarm de achtergebleven oester-honingsaus en schenk over de eend.

Tip

Rode wijn uit de Minvervois

Ingrediënten

Witte kool
0.25 witte kool
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 el honing
50 ml witte wijnazijn
8 takjes tijm
100 ml olijfolie
Cantharellen
350 g cantharellen
Bosui
8 bosuitjes
4 el olijfolie
Tamme eendenborst
2 tamme eendenborsten
2 el honing
3 el sojasaus
3 el oestersaus